De Fietsbank

Stichting Fietsbank Maastricht is dé vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen die in armoede leven, en geen fiets of reparatie daarvan via de reguliere weg kunnen aanschaffen of kunnen laten uitvoeren.

20140613_120337Vrijwilligers uit meerdere buurten zorgen er voor dat deze mensen een plek in een buurt hebben waar zij kunnen deelnemen aan allerhande leuke en leerzame activiteiten bij het maken en herstellen van Fietsen, en daarmee hun eigen fiets kunnen verdienen. Ook de jeugd wordt nauw betrokken bij het repareren en herstellen van bijvoorbeeld een fietsband, zodat ze naderhand thuis snel en goedkoop hun eigen fiets kunnen maken, en daarmee kosten besparen voor hun ouders.

De activiteiten hebben een participerend (en ook educatief) karakter. We laten de doelgroep deelnemen bij herstel zodat ze dingen leren maar ook weer uit hun sociaal isolement komen. Zo kunnen kinderen in onze winkel leren hoe ze zelf een band plakken en oppompen, en krijgen vervolgens een diploma.

Ten slotte: armoede bestrijding begint met goedkoop vervoer van en naar school of werk.

Bij al haar werkzaamheden zoekt de Fietsbank Maastricht nadrukkelijk de samenwerking op met alle andere verenigingen, clubs en voorzieningen in de stad. Zoals de voedselbank zuid, Stichting LEFteam, Stichting De Gouwe en het Leger Des Heils.